Shiitake gljive poznate su i po nekoliko drugih naziva, kao što su gljive crnih šuma, crne gljive, gljive zlatnog drveta i mnogim drugima.
Omiljena područja rasta Shiitake gljive
Shiitake gljive rastu u skupinama u blizini mrtvih dijelova drveta listopadnog drveća, osobito Shii drveta, kestena, hrasta, javora, bukve, topole, graba, duda. Također, shiitake gljive rastu i u blizini još nekoliko vrsta drveća koje, nažalost, ne poznajemo u našim dijelovima svijeta. Njihova prirodna distribucija uključuje tople i vlažne klime u jugoistočnoj Aziji.Prehrambene vrijednosti
U količini od 100 grama, sirova Shiitake gljiva ima oko 34 kalorije i sastoji se od 90% vode, 7% ugljikohidrata, 2% proteina i manje od 1% masti . Sirove Shiitake gljive su bogati izvori B vitamina i sadrže umjerene razine nekih prehrambenih minerala . Kada su osušene, sadrže oko 10% vode, ali zbog sušenja se i sadržaj hranjivih tvari znatno poveća. Kao i sve druge vrste gljiva, Shiitake gljive proizvode vitamin D2 nakon izlaganja svojeg unutarnjeg ergosterola ultraljubičastim zrakama sunca ili UV-B širokopojasnim fluorescentnim cijevima.Korištenje Shiitake gljiva
Svježe i sušene Shiitake gljive koriste se u mnogim oblicima u kuhinjama istočne Azije. U Japanu, one se koriste u miso juhama, a koriste se i kao osnova za neke vrste vegetarijanskih jela te kao sastojak u mnogim kuhanim jelima, ali i onima obrađenima na pari. U kineskoj kuhinji se često pirjaju u vegetarijanskim jelima. Najpoznatije takvo jelo zove se Budha's delight, ili i prijevodu Budino zadovoljstvo. Sam naziv ukazuje koliko je hranjivo to jelo.U trgovinama je moguće kupiti Shiitake gljive u izvornom obliku ili u prahu. Svježe Shiitake gljive su odličan izbor, no morate ih brzo potrošiti. One koje dolaze u prahu mogu jako dugo trajati i odličan su začin za jela. A također, neće izgubiti jačinu svog okusa.
Ni komentarjev:
Objavite komentar