sreda, 4. april 2018

Shiitake gljive su najveće bogatstvo svijeta gljiva

Shiitake gljiva jestiv je oblik gljive koja potječe iz istočne Azije, a uzgaja se i konzumira u mnogim Azijskim zemljama. U nekim oblicima tradicionalne medicine smatra se medicinskom gljivom. Njezino ime Shiitake kombinacija je riječi na japanskom koje se odnose na drvo koje gljiva koristi za svoj rast i posebnog izraza na japanskom koje označava da je nešto ne samo jestivo, već i nutritivno iznimno bogato.




Shiitake gljive poznate su i po nekoliko drugih naziva, kao što su gljive crnih šuma, crne gljive, gljive zlatnog drveta i mnogim drugima.

Omiljena područja rasta Shiitake gljive

Shiitake gljive rastu u skupinama u blizini mrtvih dijelova drveta listopadnog drveća, osobito Shii drveta, kestena, hrasta, javora, bukve, topole, graba, duda. Također, shiitake gljive rastu i u blizini još nekoliko vrsta drveća koje, nažalost, ne poznajemo u našim dijelovima svijeta. Njihova prirodna distribucija uključuje tople i vlažne klime u jugoistočnoj Aziji.


Prehrambene vrijednosti

U količini od 100 grama, sirova Shiitake gljiva ima oko 34 kalorije i sastoji se od  90% vode, 7% ugljikohidrata, 2% proteina i manje od 1% masti . Sirove Shiitake gljive su bogati izvori B vitamina i sadrže umjerene razine nekih prehrambenih minerala . Kada su osušene, sadrže oko 10% vode, ali zbog sušenja se i sadržaj hranjivih tvari znatno poveća. Kao i sve druge vrste gljiva, Shiitake gljive proizvode vitamin D2 nakon izlaganja svojeg unutarnjeg ergosterola ultraljubičastim zrakama sunca ili UV-B širokopojasnim fluorescentnim cijevima.

Korištenje Shiitake gljiva

Svježe i sušene Shiitake gljive koriste se u mnogim oblicima u kuhinjama istočne Azije. U Japanu, one se koriste u miso juhama, a koriste se i kao osnova za neke vrste vegetarijanskih jela te kao sastojak u mnogim kuhanim jelima, ali i onima obrađenima na pari. U kineskoj kuhinji se često pirjaju u vegetarijanskim jelima. Najpoznatije takvo jelo zove se Budha's delight, ili i prijevodu Budino zadovoljstvo. Sam naziv ukazuje koliko je hranjivo to jelo.



U trgovinama je moguće kupiti Shiitake gljive u izvornom obliku ili u prahu. Svježe Shiitake gljive su odličan izbor, no morate ih brzo potrošiti. One koje dolaze u prahu mogu jako dugo trajati i odličan su začin za jela. A također, neće izgubiti jačinu svog okusa.

Ni komentarjev:

Objavite komentar