sreda, 22. maj 2019

Svjećice za auto dostupne online


Automobili imaju izuzetno mnogo auto dijelova. Iako ljudi najčešće znaju za nekoliko najpopularnijih komada i ostale smatraju „sitnom mehanikom“, postoje jako bitni maleni dijelovi, a jedan od njih su svjećice za auto.
Ona radi po principu unutarnjeg sagorijevanja i može biti jako dobar pokazatelj za to je li motor u dobrom stanju ili ne. Također, svjećice upravljaju ispravnošću motora i tako osiguravaju ispravan rad. One mogu jako dugo trajati i biti vrlo zahvalni komad metala, ali mogu biti i kratkovječne: sve ovisi o tome koliko često provjeravate komponente auta i kako ih održavate. Pregled svjećica obavezno se mora raditi jer je jako bitan.

Kako izgledaju i kako funkcioniraju?

Metalni dijelovi svjećica zaštićeni su cinkom već pri proizvodnji, s obzirom na to da lako korodiraju pod utjecajem vlage i soli. Korodiranje svjećice za auto bi dovelo do pucanja, a pucanje do preskakanja navoja, a ono dovodi do neispravnog motora. Nemojte nas krivo shvatiti, nije to kraj svijeta. U svakom slučaju se može popraviti, ali za neku svotu novaca. Bolje je redovno provjeriti svjećice i osigurati se u njihovu kvalitetu.

Ako se desilo oštećenje navoja, na njega se samo stavi novi umetak i montira ista svjećica. Nemojte ovo raditi na zagrijanom motoru, doduše, jer može doći do zatezanja metala. Također, ne odmahujte previše jer će se situacija „zapeći“. Vlaga i akumulacija nečistoća najveći su uzročnici problema koje imaju svjećice za auto. Ovo zna dovesti do jako velikih problema i zato se uvijek savjetuje vozačima da imaju ispravan vatrogasni aparat blizu sebe. Ovo su naravno najgore situacije, ali svjećice znaju biti opasna stvar.

Kako znati je li sve u redu?

Ako je svjećica sivo-bijela, sivo-žuta ili crveno-smeđa, sve je u redu. Nema ostataka kemikalija, viška istih ili manjka goriva. Ako ima previše čađe, to znači da je smjesta prebogata, a filter zraka nije dovoljno propustan. To ćete primijetiti ako se svjećica ne pali ili pali jako slabo.


Ako je svjećica puna ulja, to znači da je nivo ulja u motoru previsok. Tada se svjećica neće upaliti. Morat ćete promijeniti svjećice. Naslage i zagorene elektrode nažalost ćete morati mijenjati. Nemojte zaboraviti da vam je sigurnost uvijek na prvom mjestu!

Ni komentarjev:

Objavite komentar