nedelja, 15. oktober 2017

Ulje noćurka je prirodna pomoć za mnoge zdravstvene probleme


Sve se češće rješenja za naše zdravstvene probleme pokušavaju naći u prirodi. Biljka noćurka, iz koje dobivamo ulje, nije iznimka te nam već neko vrijeme ukazuje na svoju široku primjenu i blagotvornost za mnoga stanja u kojima smo se našli zbog nezdravih prehrambenih navika, ali i genetike. Proučavanjem i istraživanjem, otkrile su se točne doze potrebne kako bi se izliječili, ali i sam postupak prerade biljke koji nam omogućava da dobijemo najbogatije ulje.






Ulje noćurka dobiva se prešanjem malih sjemenki noćurka  koje moraju biti zrele kako bi se dobilo najbogatije ulje. Prepuno je nezasićenih masnih kiselina kao i gama-linolenske kiseline te ima nešto i zasićenih kiselina, ali u znatno manjim količinama.


Ulje noćurka ima brojne primjene



Ulje noćurka ima razne primjene. Mogu ga koristiti osobe s onim najtežim oblicima dijabetese, kao i osobe s visokom razinom kolesterola, kako bi ga dovele na zadovoljavajuću razinu. Ulje noćurka ima blagotvorne učinke na osobe koje boluju od multiple skleroze, a preventivno utječe i na bolje funkcije mozga. Žene ga mogu uzimati kako bi smanjile bolove i simptome prije menstruacije poznatih kao PMS. Također pomaže ženama u menopauzi kada se koristi kao prirodna terapija umjetno umjetne koje manipuliraju hormonima. Isto tako, pokazalo se da ulje noćurka pomaže i pri hiperaktivnosti kod djece.



Još jedna zanimljiva posredna primjena ulja noćurka je i za odvikavanje od alkohola. A to vrši na vrlo karakterističan način. Naime, smanjuje depresiju, odnosno stanje koje potiče na uzimanje alkohola. Osobe koja ga uzimaju dugoročno će se na taj način riješiti depresije te ujedno neće imati razloga za uzimanjem alkohola.





Porijeklo biljke i uzimanje



Zanimljivo je da je noćurak u Europu prenesen kao ukrasna biljka, ali svoje porijeklo vuče iz Sjeverne Amerike, ali i drugih predjela gdje je umjerena klima. Voli pješćano tlo i cvate od lipnja do listopada. To je dvogodišnja zeljasta biljka visoka 1 do 1,5 m. Njegova stabljika široko je razgranata s duguljastim listovima i velikim žutim cvjetovima. Ime je dobila po tome što se njezini cvjetovi otvaraju tek navečer i privlače noćne kukce i leptire. Kako noć prolazi, cvjetovi će uvenuti, ali iduće večeri cvjetovi će opet izrasti na biljci.


Ulje noćurka se preporučuje uzimati tri puta dnevno po dvije kapsule, pri čemu je zabilježeno njegovo najučinkovitije djelovanje.

Znate li, da su Sirove Shiitake gljive bogati izvori B vitamina. Više o tome u članku.

Ni komentarjev:

Objavite komentar