sreda, 06. december 2017

Razni oblici stropne rasvjete

U većini domova mogu se pronaći različiti oblici rasvjete. Rasvjeta tako ponekad ima funkcionalni karakter, ponekad samo dekorativni, a ponekad oboje. Kada je riječ o funckionalnoj rasvjeti, onda je to svakako stropna rasvjeta. Riječ je o rasvjetnim tijelima koji se postavljaju na strop kako bi osvjetljavali čitavu prostoriju. Dekorativnu rasvjetu bi predstavljala razna rasvjetna tijela koja se mogu postaviti na razna mjesta u domu i kojima je glavni cilj samo dekorativni. Klasičan primjer su rasvjetna tijela pomoću kojih se osvjetljavaju slike na zidu. Budući da stropna rasvjeta ima funkcionalni karakter, treba obratiti puno pažnje na razne detalje prilikom odabira.


Stropna rasvjeta u obliku raznih rasvjetnih tijela 

Osnovno pitanje koje muči sve koji krenu s opremanjem svog doma odnosi se na to koja je stropna rasvjeta idealna. Važno je imati na umu da ne postoji univerzalna stropna rasvjeta koja će se dobro uklopiti u svaku prostoriju. Dva najčešća oblika stropne rasvjete su svakako plafonjere i lusteri. Plafonjere dolaze u raznim oblicima te mogu biti prozirne i zatvorene. One se postavljaju preko žarulja i donekle ili u potpunosti ih sakrivaju. Lusteri su dostupni u još više različitih oblika i upravo taj veliki izbor ponekad može predstavljati problem. Kod nekih su žarulje (npr. LED žarulje E27) potpuno vidljive, kod nekih su sakrivene u unutrašnjosti lustera.

Savjeti pri postavljanju stropne rasvjete 

U slučaju da ste se odlučili da će se vaša stropna rasvjeta sastojati od najpopularnijih vrsta, plafonjera i lustera, vrlo je bitno odlučiti što će ići na koje mjesto i koji oblik odabrati. U prostorijma u kojima najviše boravite, kao što su dnevna soba i blagavaonica, nećete pogriješiti niti s jednom od te dvije vrste. To su inače odlična mjesta na koja možete postaviti lustere koji će još više povećati atraktivnost prostora. Naravno, o toj atraktivnosti ovisi i vaš odabir lustera. U ostale manje prostorije, kao što su spavaća soba, kupaonica i slično, možete postaviti i plafonjere. Budući da u njima ne boravite tako često, kao što neće niti vaši gosti, nema razloga da u njih postavljate lustere. To su neka općenita pravila koja će vam dati i neki prodavač u trgovini vezanu uz stropnu rasvjetu. Naravno, ne morate se pridržavati tih pravila i slobodno možete postaviti ona rasvjetna tijela kakva se vama najviše sviđaju.

Sjedeće garniture koje savršeno odgovaraju vašem prostoru. Kod svakog opremanja doma potrebno je ispuniti određene uvjete kako bi se prostor maksimalno iskoristio i pritom pružio idealnu kvalitetu života. Čitajte više ...

Ni komentarjev:

Objava komentarja