sobota, 22. april 2017

Bez ispravnog akumulatora nema ni vožnje


Mnogi vozači koji su već dugo za volanom su se često susreli sa situacijom kada ne mogu upaliti svoj automobil. Najčešći razlog za to je prazan akumulator. Problem je što se često akumulatori isprazne ukoliko zaboravite ugasiti neki uređaj u automobilu te vas pri idućem pokušaju paljenja automobila dočeka prazan akumulator. Tada imate dvije opcije, napuniti stari, ukoliko se nije ispraznio do kraja, ili kupiti novi akumulator. Cijene novog akumulatora variraju, a i pripazite prilikom kupnje akumulatora da je prikladan za vaš automobil.




Znakovi slabog akumulatora



Iako automobili ne posjeduju neku lampicu kojim bi vam signalizirali napunjenost akumulatora i upozorili na slab akumulator, postoje neke stvari po kojima bi to sami mogli prepoznati. Akumulatori u automobilu služe za napajanje raznih elektroničkih uređaja. Ukoliko primijetite slabije osvjetljenje na elektroničkim zaslonima u automobilu, to bi mogao biti znak slabijeg akumulatora. Čest slučaj je i da auto radiju treba duže vremena da se upali.




Neki akumulatori novijeg tipa posjeduju i posebne lampice na sebi koje pokazuju razinu napunjenosti akumulatora. No, kako biste imali koristi od toga, morali biste češće pregledavati te lampice na njemu. Akumulatori imaju prosječni vijek trajanja oko 3 do 5 godina, no uz neko normalno korištenje taj vijek se može i još produžiti.


Paljenje automobila s praznim akumulatorom



Čak i ako ne možete upaliti automobil te sumnjate na prazni akumulator, možete ga upaliti uz pomoć posebnih kabela pomoću kojih ćete spojiti vaš neispravni akumulator na onaj ispravni u drugom automobilu. Prvo je potrebno crveni kabel spojiti na pozitivan pol praznog akumulatora, a zatim drugi kraj na pozitivan pol punog akumulatora. Nakon toga se crni kabel spaja na negativan pol punog akumulatora, a a drugi kraj na neki neobojeni dio motora neispravnog automobila. Nakon toga se automobil s punim akumulatorom pokrene, a nakon njega se pokuša pokrenuti i automobil s praznim akumulatorom. U većini slučajeva će se akumulatori na ovaj način napuniti dovoljno da možete nastaviti vožnju. No, nakon toga biste svakako trebali posjetiti automehaničara kako bi vam provjerio napunjenost akumulatora te ga kasnije po potrebi zamijenite.


Ponekad su akumulatori toliko ispražnjeni da im neće pomoći niti ova metoda punjenja putem drugog, ispravnog akumulatora. Tada vam preostaje jedino kupnja novog.

Ni komentarjev:

Objavite komentar