ponedeljek, 24. april 2017

Dobra prehrana - polovina uspjeha

Od prvog dana kada se dijete rodi mnogo pažnje se usmjerava na njega. Međutim, kako odrastamo tako sve više stječemo neke loše navike, koje su uzrokovane nepažnjom roditelja, ali i našim nemarom. Upravo takva navika je i loša ishrana, a da nam tako nešto ne bi ulazilo u život potrebno je  živjeti i misliti zdravo.
Ako se interesirate za neki sport definitivno trebate početi da se bavite tim ili možda nekim drugim sportom, u zavisnosti od mogućnosti. Uz dobru prehranu čuda se mogu napraviti, pa čak i ako mislite da ste zakasnili s pravljenjem vaše karijere.



Stvaranje dobre prehrane

Svaki čovjek teži ka boljem bilo da je u pitanju prehrana, uspjeh ili cjelokupan život. Dobra sportska prehrana je ipak današnja tema pa ćemo se na nju i skoncentrirati, a da bi se neka prehrana mogla nazvati takvom potrebno je nekoliko faktora. Za početak potrebno je slušati vaše tijelo. Ovo je obično i najbitniji faktor, a evo i zašto.
Vaše tijelo vam svakodnevno daje signale i povratne informacije o hrani i svemu što unesete u njega. Ono vam govori da li si radite štetu ili korist, hoće će vam dobro doći jabuka ili možda bolje kruška. Sve u svemu, da biste naučili čitati ove simbole morate naučiti što je dobro, a što ne.


Rasuđivanje hrane

U današnje vrijeme na tržištu imamo sve više industrijski obrađene hrane koja nam obično ne donosi ništa dobro i povoljno po nas. Pod ovakvom hranom obično mislimo na paštete i slične obrađene sirovine koje nisu dobre ako želite da napredujete. Ono što vašem tijelu treba jesu proteini, minerali, vitamini svih vrsta i prirode.
Za početak, vaša sportska prehrana treba da ima mnogo proteina, koje možete pronaći u ribi, mesu, mliječnim proizvodima i koštunjavom voću. Minerale i vitamine u izobilju možete pronaći u raznovrsnom voću i povrću.

Raznovrsnost kao ključ


Namjerno smo ovu stavku ostavili za kraj budući da je smisao svega. Minerale i vitamine različitih vrsta rijetko možete pronaći u jednom voću. Baš zbog toga potrebno je da jedete što više, ali i što raznovrsnije kako bi sklad u vašem tijelu bio zadovoljen. Zapamtite, dobra sportska prehrana znači već pola prijeđenog puta.

Ni komentarjev:

Objavite komentar